Att köpa en 3D-skrivare - detta bör du överväga

Att köpa en 3D-skrivare - detta bör du överväga

En omfattande guide för nybörjare i 3D-utskrift

Något annat tekniskt område har knappats utvecklats lika snabbt de senaste åren som 3D-utskrift. Speciellt inom kommersiell, teknisk, industriell och vetenskaplig användning har 3D-teknik blivit essentiell. Men 3D-skrivare har för länge sedan anlänt till privata hushåll och är mer populära än någonsin. Allmänhetens intresse för 3D-utskrift växer snabbt.

Om du läser den här artikeln är du förmodligen en av de människor som leker med tanken på att köpa en 3D-skrivare. Om du har bestämt dig för att köpa en 3D-skrivare eller om du åtminstone funderar på det, inser du snabbt att det inte är så enkelt att välja bland de många olika modellerna.

Vi vill därför visa dig vad du bör tänka på när du köper en 3D-skrivare och på så sätt göra ditt val lite enklare.

Grundläggande grunder för 3D-utskrift

För att verkligen förstå följande egenskaper och skillnader, låt oss först ta itu med de nödvändiga grunderna och ta en titt på den nuvarande utskriftstekniken. Vi begränsar oss här till de två mest populära teknikerna som mest används av privata användare.

För att hålla det enkelt skiljer vi mellan FDM-skrivare (filamentskrivare) och hartsskrivare (SLA/DLP/LCD).

FDM-utskriftsprocess

FDM (Fused Deposit Modeling) eller FFF (Fused Filament Fabrication) är 3D-tryckprocesser där ett filament i form av en termoplastisk tråd upphettas i ett skrivhuvud och trycks ut på en byggplattform genom ett munstycke.

I den här processen byggs den valda modellen upp lager för lager. När man talar om 3D-skrivare menas i de flesta fall en FDM-skrivare.

Vad är filament i FDM-utskrift?

Filament är ett material som finns tillgängligt lindat runt en spole och bearbetas i FDM-skrivaren. Det finns ett antal olika filamentmaterial (PLA, PETG, ABS, nylon, etc.), som skiljer sig mycket i sina egenskaper. Filament finns också i olika diametrar och många färger.

Specialfilament för specialmodeller

Det finns nu många specialmaterial där trä, metall, kol eller sten bearbetats.

Om du vill köpa en 3D-skrivare är det extremt viktigt att ta reda på vilka material den önskade skrivaren kan bearbeta och vilken diameter på filamentet som krävs.


Fördelar med FDM-utskrift

  • Relativt låga kostnader
  • Låga utskrifts- och uppföljningskostnader
  • Stort utbud av olika filament (färger och material)
  • Enkel hantering
  • Knappt någon efterbearbetning
  • Snabb additiv process, särskilt vid snabb prototyptillverkning
  • Möjlighet att tillverka robusta, slagtåliga och vädertoleranta modeller
  • Ständig vidareutveckling av tekniken

Användningsområden för FDM-utskrift

  • Funktionella prototyper och slutprodukter
  • Konstföremål
  • Modellering
  • Dekoration
  • Illustrativa modeller
  • Reservdelar
  • Verktygstillverkning

Hartsutskrift (SLA / DLP / LCD)

Hartsutskriftsprocesser är ytterligare indelade i SLA-utskrift (stereolitografi), DLP (Digital Light Processing) och LCD-teknik. Alla varianter är mycket lika och här diskuterar vi skillnaderna:
I samtliga fall används flytande ljuskänsligt harts.

Vid SLA-utskrift härdas detta harts med en UV-laser.
DLP-utskrift använder en så kallad DLP-projektor, som projicerar utskriftsobjektet eller lagret som ska skrivas ut på en pixelduk. Endast önskat område på displayen är upplyst för varje lager. Som namnet antyder använder LCD-tekniken en LCD-skärm och en UV-ljuskälla.


Fördelar med SLA / DLP / LCD-utskrift

  • Detaljerad och fin yta
  • Hög tillverkningsnoggrannhet
  • Möjlighet till transparenta modeller
  • Möjlighet till mer komplexa former

Användningsområden för SLA / DLP / LCD-utskrift

  • Medicin / tandvård
  • Smycken
  • Vetenskap
  • Maskinteknik och produktdesign
  • Konst

Du bör ställa dig själv dessa frågor innan du köper

Nu har vi redan lärt oss några grundläggande fakta om 3D-utskrift. Men innan du blindt bestämmer dig för den bästa skrivaren så bör du fortfarande ställa dig själv dessa fyra grundläggande frågor:

1. Vad är din budget? / Hur mycket är du villig att spendera?

Om du vill köpa en 3D-skrivare påverkar budgeten också köpet. Tänk på hur mycket du är villig att spendera på en 3D-skrivare. Prisklassen är mycket stort i den här branschen, det finns många prisvärda modeller som är värda att titta på.

  • Kostnad för FDM-utskrift

Särskilt när det gäller FDM-utskrift kan du få en bra grundutrustning för en liten summa pengar. De löpande kostnaderna för FDM-utskrift är också hanterbara: du kan till exempel få bra filament i vår butik för cirka 200-250 kr/kg.

För speciella material som trä, metall eller flexibla filament måste du betala lite mer. Du får definitivt en billig och bra basutrustning (skrivare och material) från 3000-4000kr.

  • Kostnad för SLA / DLP-utskrift

Hartsskrivare är nu också tillgängliga till billigare priser. Du hittar prisvärda nybörjarmodeller för mindre än 4000kr. Naturligtvis - precis som med FDM-utskrift - finns det heller ingen övre prisgräns för hartsskrivare.

Om du väljer en hartsskrivare bör du ta hänsyn till att du förutom själva skrivaren också behöver andra enheter för efterbehandling.

En billig SLA-skrivare inklusive härdningsmaskin och material kostar dig cirka 5000-6000kr i vår butik.

Till skillnad från filamentutskrift måste du förvänta dig högre driftskostnader med hartsutskrift. 1-litersflaskor av tryckmaterialet börjar på cirka 300kr. När det gäller SLA-utskrift kan hartserna ofta inte ersättas med material från andra tillverkare och du är bunden till en tillverkare. Om du skriver ut med DLP- eller LCD-processen är det vanligtvis inget problem.


2. Vad vill du skriva ut? Vilka är dina idéer?

Valet av 3D-skrivare beror mycket på vad du vill skriva ut. Till exempel, om du huvudsakligen vill skriva ut delar till din bil eller om du behöver värme- eller vädertoleranta modeller - bör skrivaren också utformas för att bearbeta respektive material.

Beroende på syftet med modellerna finns det olika krav på materialet och 3D-skrivaren, här är några exempel:

  • Dekorations- / displaymodeller / figurer → Sofistikerad optik
  • Modelltillverkning → Hög lastkapacitet
  • Verktyg → Hög stabilitet och tillförlitlighet
  • Tryck för utomhusbruk → UV- och vädertolerans

3. Vilka egenskaper förväntar du dig av din 3D-skrivare?

Ska den skriva ut särskilt snabbt, vara väldigt tyst eller är det viktigt för dig att kunna skriva ut stora modeller?

Förutom den avsedda användningen av utskriftsmodellerna finns det också andra egenskaper som väsentligt skiljer 3D-skrivare från varandra:

  • Anslutningar

För att skriva ut en modell krävs inte bara själva 3D-skrivaren utan även en dator/laptop med USB-anslutning och / eller WLAN eller ett SD-kort för att överföra önskad modell till skrivaren.

  • 3D-skrivarset eller helt monterad

3D-skrivare kan köpas helt monterad eller som ett kit.

  • 3D-skrivarset

Ett 3D-skrivarsats är vanligtvis billigare än en redan monterad enhet och därför väljer många kunder väljer det. Montering kan vara utmanande för en nybörjare, men det kan också hjälpa till att bättre förstå 3D-skrivaren och dess reservdelar.

  • Fullt monterad 3D-skrivare

Om du bestämmer dig för en helt monterad enhet behöver du inte oroa dig för en korrekt montering. Du ställer in 3D-skrivaren och kan börja skriva ut direkt. Om du vill vara på den säkra sidan som nybörjare är det lämpligt att använda en helt monterad enhet. Det kostar lite mer, men minskar risken att du gör fel.

  • Utskriftshastighet

För många som vill köpa en 3D-skrivare är utskriftshastigeheten viktig. Samtidigt vill vi dock påpeka att detta inte bör vara den viktigaste aspekten när du köper en 3D-skrivare. Vi förklarar varför:

Först och främst bör det noteras att utskriftshastigheten för en FDM-skrivare inte beror på själva anordningen utan också på faktorer såsom tryckmunstyckets temperatur, materialet som ska bearbetas, filamentets tjocklek, lagertjocklek och antal stöd som krävs.

Dessutom finns det andra allmänna faktorer som påverkar utskriftshastigheten. Detta inkluderar till exempel orienteringen av objektet och mängden material som ska skrivas ut. Om du vill öka utskriftshastigheten kan det vara bra att ändra modellens höjd genom att justera orienteringen.

Vid hartsutskrift beror utskriftshastigheten på skrivarens ljusflöde och materialets egenskaper.

  • Utskriftsstorlek / utskriftsvolym

Utskriftsstorleken är en viktig jämförelsefaktor i 3D-skrivare, eftersom den bestämmer den maximala storleken på den utskrivna modellen. Utskriftsvolymen beräknas i XYZ: X = bredd, Y = djup, Z = höjd.

Om du inte vill skriva ut flera små delar och sedan ansluta dem bör du använda en större 3D-skrivare direkt.

  • Direct extruder eller Bowden extruder

Extrudern av en 3D-skrivare är skrivhuvudet på vilket munstycket är placerat. Där flödar filamentet igenom.

En direkt extruder är inbyggd i hotend - filamentet trycks direkt in i munstycket - alla filamentbehandlingselement finns på ett ställe. Förutom "normalt" filament är den också lämpligt för bearbetning av speciella filament.

Bowden-extrudern är placerad på 3D-skrivarens ram, vilket också har fördelar (mindre vikt på skrivhuvudet = rena rörelser), men är mer lämpligt för bearbetning av standardfilamenttyper som PLA.

Om du vill ta reda på mer om skillnaderna mellan de två extrudervarianterna, kan du också hitta artikeln "Direct extruder vs. Bowden extruder - dessa är skillnaderna"

  • Dubbel extruder (dubbel extrudering)

Om 3D-skrivare är utrustade med två extrudrar kan olika färger eller material användas för samma utskriftsmodell. En stor fördel med dubbla extruders är möjligheten att kombinera olika material, t.ex. ett upplösbart material för stödkonstruktioner samt vanligt PLA.

  • Lagerhöjd / layer

Eftersom lagerhöjden beror på vilken 3D-skrivare som används är det en av de mest elementära egenskaperna hos 3D-skrivare. Det är höjden på ett enda lager som skrivaren kommer att använda för att bygga modellen. I grund och botten ger lägre lagerhöjd finare och mjukare ytor på 3D-utskriften. Med kommersiellt tillgängliga 3D-skrivare är den genomsnittliga lagerhöjden 0,1 mm till 0,4 mm.

Lagrets höjd beror inte bara på den använda 3D-skrivaren utan också på slicing-programvaran. Bra 3D-programvaror har sällan några begränsningar för lagerhöjden.

  • Uppvärmd byggplatta - Trevligt att ha?

En uppvärmbar byggplatta kan du bearbeta filament som inte ska svalna för snabbt. Detta undviker skeva modeller och oönskade utbuktningar. Medan vissa material (t.ex. ABS eller PETG) kräver en uppvärmd byggplatta är det inte absolut nödvändigt när man skriver ut PLA.
Om du vill bearbeta olika filament kan det vara bra med en uppvärmd byggplatta!


4. Var planerar du att skriva ut?

Du bör också tänka på platsen för din framtida skrivare. Helst ska du ha ett arbetsrum eller en verkstad där du kan placera din 3D-skrivare. Även om det är ofarligt att använda det i vardagsrummet finns det några faktorer som talar emot det:

  • Platsbehov

Beroende på skrivarens storlek behöver du tillräckligt med utrymme för att rymma själva enheten, såväl som materialet och alla verktyg. Skrivaren ska också vara på ett stabilt bord så att den skapar mindre ljud.

  • Bakgrundsbrus

Som redan nämnts skapar de flesta skrivare ett visst bakgrundsbrus. Även om många 3D-skrivare nu har uppnått en mycket låg ljudnivå kan det inte ignoreras helt.

  • Smuts

3D-utskrift skapar inte riktigt ”smuts”, men du måste räkna med att ta bort stödmaterial då och då eller behöva slipa något. Så det kan hända att det ena eller det andra faller på golvet och inte hamnar i papperskorgen.