3D-skrivarmunstycksguide

3D-skrivarmunstycksguide

Allt du borde veta om 3D-skrivarmunstycken

När man behandlar ämnet 3D-utskrift finns det mycket att tänka på. Innan du bara börjar skriva ut bör du undersöka möjligheterna och inställningarna för din 3D-skrivare för att uppnå bästa möjliga utskriftsresultat och för att bevara enhetens livslängd. En viktig och ofta underskattad del av 3D-skrivaren är skrivarmunstycket som ofta får lite uppmärksamhet. Även om munstycket på en 3D-skrivare är en mycket liten komponent, har det en betydande inverkan på utskriftshastigheten och kvaliteten.

I den här omfattande guiden vill vi förklara för dig vad ett 3D-skrivarmunstycke är, hur olika munstycktyper skiljer sig åt och hur man väljer rätt munstycke för dina behov.

Under det här inlägget hittar du också vår nya YouTube-video , där vi sammanfattar fördelarna och nackdelarna med olika typer av munstycken och visar hur du enkelt och snabbt kan byta munstycke på din 3D-skrivare.

Vad är ett munstycke och vad används det till?

"Munstycke" är munstycket på en 3D-skrivare, och sitter på din hotend. Det uppvärmda filamentet trycks ut på tryckplattformen genom munstycket. På de flesta 3D-skrivare kan munstycket bytas ut. Beroende på filament och modell kan det vara mycket värt att byta munstycke - så du bör våga prova olika munstycken.

Hur skiljer sig 3D-skrivarmunstyckena från varandra ?

En grundläggande skillnad görs mellan 3D-skrivarmunstycken baserat på följande egenskaper:

  • Munstycksdiameter
  • Material

Beroende på material och munstycksdiameter uppfyller munstycket olika krav.

Munstycksdiameter

3D-skrivarmunstycken finns i olika munstycksdiametrar från 0,1 till 2,0 mm. Ett munstycks diameter bestämmer också den möjliga lagerhöjden och därmed indirekt utskriftshastigheten. Detta eftersom:

I grund och botten handlar det om hur mycket filament extruderas och hur snabbt.

Som regel bör de maximala värdena på lagerhöjden inte överstiga 80% av munstycksdiametern. Till exempel har ett 0,4 mm munstycke en rekommenderad maximal lagerhöjd på 0,32 mm.

Om du vill veta vilken maximal och minsta lagerhöjd du kan skriva ut med munstycket, använd följande tumregel:

⇒ Maximal lagerhöjd = 0,75 * munstycksdiameter

⇒ Minsta lagerhöjd = 0,25 * munstycksdiameter


0,4 mm munstycke som standard

För de flesta 3D-skrivare har 0,4 mm munstycket blivit standard. Detta eftersom det vanligtvis installeras från fabrik och erbjuder en bra balans mellan upplösning, precision och utskriftshastighet.

Små munstycken <0,4 mm

Små munstycken är perfekta för tillverkning av föremål med mycket fina, exakta detaljer och knappt synliga lager.

Eftersom munstycksdiametern är så liten blir trycktiderna längre än till exempel med ett 0,4 mm munstycke. Dessutom kan specialmaterial, såsom filament med partiklar, inte bearbetas med små munstycken. Risken för att täppa till munstycket är också mycket högre än vid större munstycken.

Stora munstycken> 0,4 mm

Stora skrivarmunstycken säkerställer högre materialflöde, tjockare lagerhöjder och minskade utskriftstider. Den bredare extruderingen och de högre lagren ger de tryckta modellerna mer stabilitet - men de är inte lika finupplösta och rika på detaljer. Dessutom täpps bredare munstycken knappast till och är därför perfekt för specialmaterial som trä, kolfiber eller filemant.

På grund av den snabba möjligheten att skriva ut så rekommenderas stora munstycken särskilt för snabb prototypning.

⇒ Fakta: När du skriver ut med en lagerhöjd på 0,4 mm är utskriftstiden nästan halverad jämfört med en lagerhöjd på 0,2 mm.


Munstycksmaterial

På grund av deras relativt höga värmeledningsförmåga är 3D-skrivarmunstycken gjorda av olika metaller som påverkar 3D-utskriftsprocessen på olika sätt. Eftersom vissa filament har slitande egenskaper så slits vissa typer av metall snabbare än andra. Det är därför viktigt att munstycksmaterialet väljs efter vad du har för filament.

Här visar vi en lista med de olika munstycksmaterialen och deras fördelar och nackdelar.

  • Munstycken i mässing

→ max 300°C.

Mässing är det mest använda materialet för 3D-skrivarmunstycken. Det erbjuder utmärkt värmeöverföring till en relativt låg kostnad. Vid bearbetning av slipande specialfilament med trä-, kol- eller metallfibrer slits emellertid ett mässingsmunstycke mycket snabbt ut och blir oprecist.

För att skydda det relativt mjuka munstycksmaterialet från överdriven slitning och för att minska friktionen mellan filamentet och munstycket kan ett mässingsmunstycke beläggas med nickel eller krom.

Fördelar

  • Låg kostnad
  • Hög värmeledningsförmåga

Nackdelar

  • Lågt slitstyrka
  • Inte lämpligt för mycket slipande filament

  • Belagda munstycken

→ max 500°C.

För att skydda relativt mjuka munstycksmaterial från överdriven slitning och för att minska friktionen mellan filament och munstycket finns även mässings- eller kopparmunstycken med nickel- eller krombeläggning.

Förutom det förbättrade slitmotståndet ökar beläggningen även munstyckets temperaturtolerans.

Fördelar

  • Högre slitstyrka än vanlig mässing eller koppar
  • Perfekt som allround-munstycke
  • Motstånd mot hög temperatur
  • Hög värmeledningsförmåga

Nackdelar

  • Inte lika hårt som härdat stål
  • Ej lämplig för permanent användning med slipande material

  • Munstycken i stål

→ max 500 ° C.

Stål är ett annat populärt material för munstycken eftersom det ger något bättre slitstyrka än mässingsmunstycken. De förhindrar till viss del smält plast från att fastna och förorenar modellen med bly, vilket ofta är fallet med mässingsmunstycken. Stålmunstycken är därför teoretiskt lämpliga för livsmedelssäkra material.

Stål gör det möjligt att bearbeta ett bredare spektrum av filament, men rekommenderas inte om slipande filament används ofta. De är också mindre värmeledande jämfört med mässing.

Fördelar

  • Bättre slitstyrka än mässing
  • Kan användas för livsmedelssäkra filament

Nackdelar

  • Lägre värmeledningsförmåga än mässing
  • Lägre slitstyrka än härdat stål

  • Munstycken av härdat stål

→ max 500°C.

Munstycken av härdat stål är en användbar uppgradering av 3D-skrivare eftersom de är tuffa och klarar frekvent användning av slipande material (10 gånger mer slitstarka än mässingsmunstycken). De erbjuder många års användning utan utbyte.

Emellertid har detta material en ännu lägre värmeledningsförmåga än de två tidigare materialen och är dyrare att köpa. Eftersom munstyckets insida inte är lika slät som andra ”mjukare” munstycksmaterial kan detta resultera i dålig utskriftskvalitet.

Fördelar

  • Hög slitstyrka
  • Mycket tålig
  • Lämplig för slipande material

Nackdelar

  • Lägre värmeledningsförmåga
  • Lägre utskriftskvalitet
  • Högre kostnad

  • Rubinmunstycken / Mässing Rubinmunstycken

→ max 550°C.

Munstycken med rubinspetsar tillhör lyxklassen av 3D-skrivarmunstycken. Som regel är rubinmunstycken mässingsmunstycken med eller utan beläggning som har en rubin på spetsen. Eftersom hålet i rubinen kan göras mycket exakt finns det bara toleranser med liten diameter.

Munstyckets rubinspets ger ytterligare slitstyrka, vilket är särskilt användbart vid bearbetning av speciella filament. Jämfört med andra typer av munstycken är rubinmunstycket det dyraste.

Fördelar

  • Hög värmeledningsförmåga på grund av mässingskroppen
  • Hög slitstyrka
  • Motstånd mot hög temperatur

Nackdelar

  • Högre kostnad

Byta 3D-skrivarmunstycke - så fungerar det

Vill du byta ut ditt 3D-skrivarmunstycke? I vår video visar vi dig exakt vad du ska se upp för när du byter ut 3D-skrivarmunstycket.

Vi skulle vara glada om du besöker oss på YouTube och gillar eller kommenterar våra videos. Om du vill se något specifikt på vår kanal i framtiden kan du berätta om det för oss i kommentarerna!